Suplementy Greens – wszystko, co musisz wiedzieć

Suplementy Greens – wszystko, co musisz wiedzieć

Współczesny, intensywny tryb życia często nie pozwala na spożywanie pełnowartościowych posiłków każdego dnia. W efekcie, jak pokazują badania, nawet 90% Polaków nie dostarcza organizmowi rekomendowanej przez Światową Organizację Zdrowia ilości owoców i warzyw. [1] Wiąże się to z niedoborami kluczowych witamin i składników mineralnych, a w konsekwencji ze zwiększonym ryzykiem na zachorowania. [2] Aby uzupełnić te braki, na rynku pojawiły się w ostatnich latach suplementy greens. Czym są takie suplementy i jak działają?

Co to są Suplementy Greens?

Suplementy greens to mieszanka naturalnych składników – zielonych warzyw, alg, traw, ekstraktów roślinnych i superfoods, która dostarcza organizmowi niezbędnych witamin, składników mineralnych oraz antyoksydantów. Najczęściej suplementy greens mają sproszkowaną formę, która powstaje w wyniku suszenia i mielenia tych składników. Proces ten pozwala na skoncentrowanie wartości odżywczych w formie łatwej do przygotowania i spożycia – wystarczy rozpuścić proszek w wodzie lub dodać do ulubionego shake'a.

Choć suplementy zawierające greens nie zastąpią świeżych warzyw i owoców to stanowią wygodne wsparcie w codziennej diecie, umożliwiając dostarczenie organizmowi niezbędnych mikroskładników, takich jak witamina A, C, E, witaminy z grupy B, żelazo, wapń, magnez, potas oraz cynk. Dzięki temu suplementy greens mogą działać jako wysokiej jakości multiwitamina i pokryć znaczną cześć potrzeb żywieniowych w jednej dawce.

Korzyści ze stosowania suplementów greens

Korzyści wynikające ze stosowania greens są efektem synergii wszystkich zawartych w nich składników. Połączenie świeżo przetworzonych warzyw, alg i superfoods zwiększa biodostępność witamin i składników mineralnych, co przekłada się na ich lepsze wykorzystanie przez organizm – na tym właśnie polega synergiczne działanie wielu składników w jednej mieszance [3]. Dzięki temu suplementy greens wspierają nie tylko pojedyncze funkcje zdrowotne, ale działają kompleksowo, poprawiając samopoczucie, regenerację po wysiłku oraz zdrowie układu odpornościowego. Najczęściej wymieniane korzyści zdrowotne składników zawartych w suplementach greens to między innymi:

  • Wzrost energii i witalności: greens dostarczają niezbędnych składników, które wspierają produkcję energii na poziomie komórkowym, co jest szczególnie istotne dla osób aktywnych fizycznie i pracujących umysłowo.
  • Wzmocnienie układu odpornościowego: dzięki wysokiej zawartości witaminy C, E oraz składników takich jak chlorella, suplementy greens mogą poprawić ochronę organizmu przed infekcjami.
  • Detoksykacja organizmu: Składniki takie jak młody jęczmień i spirulina wspierają naturalne procesy detoksykacji, pomagając usuwać toksyny z organizmu.
  • Wsparcie trawienia: Obecność enzymów trawiennych i składników o wysokich właściwościach prebiotycznych w suplementach greens poprawia wchłanianie składników odżywczych i równoważy mikroflorę jelitową.
  • Ochrona przed stresem oksydacyjnym: Silne przeciwutleniacze neutralizują wolne rodniki, co zmniejsza ryzyko chorób serca i stanów zapalnych.

Co na to badania naukowe?

Badania naukowe potwierdzają korzystny wpływ składników zawartych w suplementach greens. Na przykład, badania z 2018 roku wykazały, że suplementacja algą Chlorella pyrenoidosą zwiększa wydzielanie immunoglobuliny SIgA, co wzmacnia ochronę układu odpornościowego, szczególnie u sportowców przed i po intensywnym wysiłku [4]. Ponadto, badania nad młodym jęczmieniem potwierdzają jego zdolność do detoksykacji organizmu oraz wspomagania pracy wątroby, co pomaga usuwać toksyny i chronić przed chorobami przewlekłymi [5].

Regularne stosowanie suplementów greens może też skutecznie zwiększyć poziom przeciwutleniaczy we krwi, które wzmacniają naturalną obronę antyoksydacyjną organizmu, co potwierdzają kolejne badania nad spiruliną czy chlorellą [6]. W suplementach greens często można spotkać także matchę, która ma wiele korzyści zdrowotnych potwierdzonych badaniami naukowymi, szczególnie w obszarze funkcji kognitywnych – zmniejsza stres oraz pozytywnie wpływa na uwagę i pamięć [7]. Z kolei naukowcy analizujący inny zielony składnik - pokrzywę wskazują na jej korzystne działania detoksykacyjne, antyoksydacyjne i przeciwzapalne [8].

Podsumowanie

Suplementy greens to doskonałe wsparcie dla codziennej diety, bogate w witaminy, składniki mineralne, przeciwutleniacze i składniki wspomagające trawienie oraz detoksykację. Badania naukowe potwierdzają korzystny wpływ składników zawartych w suplementach greens na układ odpornościowy, ochronę przed stresem oksydacyjnym, detoksykację organizmu czy funkcje kognitywne. Kompleksowe mieszanki greens, takie jak Most-In-One Daily Nutrition od MOST Elements, dodatkowo wzbogacone o sproszkowane owoce, superfoods, adaptogeny, grzyby i enzymy trawienne, stanowią wartościowy dodatek do diety oraz idealne wsparcie dla osób aktywnych i dbających o ogólną równowagę organizmu, lepsze samopoczucie i zbilansowaną dietę.

 

Źródła

[1] https://ec.europa.eu/eurostat/databrowser/view/HLTH_EHIS_FV3E__custom_1588514/default/table?lang=en

[2] Aune, D., Giovannucci, E., Boffetta, P., Fadnes, L. T., Keum, N., Norat, T., Greenwood, D. C., Riboli, E., Vatten, L. J., & Tonstad, S. (2017). Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all-cause mortality-a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies. International journal of epidemiology46(3), 1029–1056. https://doi.org/10.1093/ije/dyw319

[3] Townsend, J. R., Kirby, T. O., Sapp, P. A., Gonzalez, A. M., Marshall, T. M., & Esposito, R. (2023). Nutrient synergy: definition, evidence, and future directions. Frontiers in nutrition10, 1279925. https://doi.org/10.3389/fnut.2023.1279925

[4] Chidley, C., & Davison, G. (2018). The effect of Chlorella pyrenoidosa supplementation on immune responses to 2 days of intensified training. European journal of nutrition, 57(7), 2529–2536. https://doi.org/10.1007/s00394-017-1525-9

[5] Zeng, Y., Pu, X., Yang, J., Du, J., Yang, X., Li, X., Li, L., Zhou, Y., & Yang, T. (2018). Preventive and Therapeutic Role of Functional Ingredients of Barley Grass for Chronic Diseases in Human Beings. Oxidative medicine and cellular longevity2018, 3232080. https://doi.org/10.1155/2018/3232080

[6] Gospodarczyk, A., Marczewski, K., Gospodarczyk, N., Widuch, M., Tkocz, M., & Zalejska-Fiolka, J. (2022). Homocysteine and cardiovascular disease - a current review. Wiadomosci lekarskie (Warsaw, Poland : 1960)75(11 pt 2), 2862–2866. https://doi.org/10.36740/WLek202211224

[7] Sokary S, Al-Asmakh M, Zakaria Z, Bawadi H. The therapeutic potential of matcha tea: A critical review on human and animal studies. Curr Res Food Sci. 2022 Nov 23;6:100396. doi: 10.1016/j.crfs.2022.11.015. PMID: 36582446; PMCID: PMC9792400.

[8] Bhusal KK, Magar SK, Thapa R, Lamsal A, Bhandari S, Maharjan R, Shrestha S, Shrestha J. Nutritional and pharmacological importance of stinging nettle (Urtica dioica L.): A review. Heliyon. 2022 Jun 22;8(6):e09717. doi: 10.1016/j.heliyon.2022.e09717. PMID: 35800714; PMCID: PMC9253158.